Right of Way

30 Juni – 11 Augustus 2019

Right of Way is een kunst-installatie waarin de bezoeker even afstand neemt van de snelheid van het dagelijks leven in de stad en op een speelse manier de leegte, de architectuur en de akoestiek van de monumentale NDSM-werf ervaart. De loods en zijn omgeving maken op dit moment een belangrijke stedelijke ontwikkeling door. In dit transformatieproces zoeken we naar een nieuw evenwicht. Door de zolderruimte te vullen met geluid, krijgt de loods de zeggingskracht die deze in zich heeft en wordt de potentie van de grote broedplaats zichtbaar. Right of Way is een merkbaar aanwezige installatie te midden van de stedelijke ontwikkelingen in en rond de werf. De titel is geïnspireerd op de wandelingen van een aantal Engelse dichters aan het begin van de 19de eeuw. Zoals zij de publieke voetpaden die in die tijd steeds meer op privéterrein kwamen te liggen openbaar hielden door er simpelweg overheen te lopen, zo gebruikt Artery de NDSM-werf: door de broedplaats daadwerkelijk te benutten als kunstruimte, blijft het ook een kunstruimte.

In Right of Way zorgt de combinatie van de schommels, de handgemaakte speakers en het computeralgoritme voor een ruimte waarin de bezoeker spelenderwijs en op een fysieke manier kan onderzoeken hoe de betekenis die we doorgaans hechten aan objecten, ruimtes, beelden en geluiden, niet vaststaat maar in beweging kan worden gebracht. Right of Way is een knipoog naar New Babylon van Constant: een nieuwe ruimte voor de spelende mens boven de bestaande stad, waar de potentie van de niet-ingevulde ruimte onderzocht en gevierd kan worden.

Team:
Catarina Garcia, Wout Teunissen, Anne Douqué, Robin Koek, Robert Bosch, Paul Timmer, Bert Helmich, Paul Rinsma, Jolanda Lanslot, Jacqueline Schoemaker, Roderique, Henk Schut.
Met dank aan Guz van Oppen , constructeur Willem Blokdijk, Vrachttaxi, Master Kunsteducatie AHK.

Right of Way kwam tot stand met de support van Amsterdams Fonds voor de Kunst, NDSM Open call 2019, A r t e r y, NDSM Loods en NDSM Fuse.

30 juni – 11 augustus 2019
Visitors 7412

Ndsm Fuse is een evenementen- en expositieruimte in de NDSM scheepsbouwloods waarin zowel kunstenaars uit de kunststad als creatief talent van buiten de NDSM zich presenteren aan een internationaal publiek. Een ontmoetingsplek met een unieke architectuur en energie waar een steeds wisselend aanbod van kunst, design, voorstellingen, muziek en theater wordt geboden.
Openingstijden: woensdag t/m zondag 12:00 tot 18:00 (19:00 tijdens Over het IJ Festival)

NDSM-Fuse, NDSM Werf 30 juni – 10 augustus Tues-Sun 12-6 hr.
Realised with the support of Amsterdam Funding of the Arts and winner Open Call NDSM Werf 2019.